Leap into Life – Deel Economie en Projecten 2017/2018

Stichting Leap into LifeConcept logo Stichting Leap into Life Nederland

Stichting Leap into Life zet zich in voor een Deel Economie. Delen is een principe dat in traditioneel Afrika meer gebruikelijk is dan in moderne Westerse samenlevingen. Wij werken met klassieke waarden van de Dagomba stam in noord Ghana én met moderne, holistische principes voor samenwerken en bedrijfsvoering.

In Ghana werken we met vrouwen en boeren die in extreme armoede leven. In plaats hen te leren hoe ze anders moeten omgaan met geld en hun traditionele waarden, ondersteunen we ondernemerschap dat de Dagomba traditie van delen en gemeenschap versterkt. We brengen waardigheid en welvaart vanuit traditie. Momenteel Werken we aan twee projecten; “Buy a Brick” en “Share with a Sister”.

Een deeleconomie vraagt van mensen de bereidheid om te leren en het vermogen om het aangeleerde los te durven laten. In Nederland vertalen we onze ervaringen in Ghana door op een eigen, specifieke manier samen te werken met onze partners en donateurs. Daarnaast delen we de ervaringen en principes van onze deeleconomie – het business model – via lezingen, coaching en training.

Buy a Brick

IMG_3694Dagomba vrouwen leren al generaties lang om Sheaboter te maken. Sheaboter is een basis ingrediënt dat in cosmetishce crèmes zit en in chocolade. Wij werken met Dipaliya Womens’ Association, een groep van 1.000 vrouwen die ambachtelijke Sheaboter maken. Dankzij dit werk hebben de vrouwen economische zelfstandigheid en eten voor hun gezin. We hebben een aantal investeringen kunnen doen die het inkomen van de vrouwen verviervoudigd heeft.

IMG_3491Op dit moment bouwen we een Sheaboter centrum in Sakuba. Het gebouw is nog niet af en we komen geld tekort om de bouw af te ronden. Met een eigen gebouw kunnen we het netto inkomen van de vrouwen nog eens vergroten. Minstens zo belangrijk is dat we met een eigen centrum veel effectiever de gemeenschap bijeen kunnen brengen voor overleg en opleiding.
Voor € 2,– kan je een baksteen kopen. Deze wordt ook lokaal gemaakt. Met jouw bijdrage help je ons niet alleen om het centrum af te bouwen; je geeft enkele gezinnen de gelegenheid om inkomen te verdienen met werk dat ten goede komt aan de hele gemeenschap.

Share with a Sister

Woba 02
Dagomba hebben een traditie als akkerbouwers en veehouders. De relatie met het land is belangrijk; Dagomba geloven traditioneel niet in bezit van land, maar in beheer van land voor de volgende generaties. Een traditionele Dagomba chief is geen eigenaar van het land, maar beheerder namens de gemeenschap.

Mede als gevolg van Westerse invloeden zijn veel landbouw projecten gebaseerd op het gebruik van chemicaliën. Boeren wordt geleerd om met kunstmest en chemicaliën te werken. Resistente zaden moeten ze kopen van een Westers bedrijf. Het zorgt voor oogsten die weinig inspanning vragen van de boer, maar het land wél uitput. Ieder jaar neemt de vruchtbaarheid van het land af.

Wij hebben een organic seedbank opgezet met lokale zaden en zijn een landbouw project gestart waarin we boeren leren om lokale, natuurlijke pesticiden en in Ghana geproduceerde, biologische mest te gebruiken. Zo brengen we traditionele kennis terug in de gemeenschap en leren we boeren om het land te verzorgen met oog voor de volgende generaties.

IMG_3711

Voor jouw donatie van € 250,– krijgt een Dagomba vrouw in Ghana een stuk land, oorspronkelijke zaden, biologische mest en biologische pesticiden. Haar wordt geleerd hoe deze te gebruiken en de opbrengst van het land is voor haar. Jouw donatie is éénmalig, het gebruik van het land door de vrouw die je hiermee steunt is voor langere tijd. Zij kan daarmee haar gezin voeden of de oogst verkopen op de lokale markt.

We registreren het land en de gebruikers; jij ontvangt een certificaat met daarop de gegevens van de vrouw die van jouw geld een eigen bestaan kan opbouwen en de GPS coördinaten van het land dat met jouw bijdrage aan haar is gegeven.

Alain Volz

https://www.facebook.com/LeapIntoLife/

 

About Alain B. Volz

Alain Volz M.Sc. (1969) - Social Economy Entrepreneur, founder and director of ATMA - has studied Business Administration and Organizational Psychology. He started his career with Royal Dutch Ahold and has worked with IPMMC and TC&O. For 10 years Alain has been working with Twynstra Gudde Consultants and Managers as senior consultant Human Talent & Change Management. He was responsible for Competency Based Human Talent Management. He is co-founder of the Center for Human Emergence in the Netherlands (CHE), a former member of the CHE alignment circle and founding director of CHE School of Synnervation (currently Synnervate). In 2011 he held the position of partner with the RnR Group in Maarn. Alain is Strategy & Alignment Officer at Dipaliya Women's Association in Tamale, Ghana. In the Netherlands he is board member of the committee for the position of women and minorities in the Dutch Democratic Party (D66 Thema Afdeling V/M Sociale Innovatie). As such he represented D66 in the PVO; a cross party National committee consisting of represents from 6 different political parties (CDA, CU, D66, Groen Links, PvdA, VVD). The office of ATMA is located at the ImpactHub Amsterdam & the ImpactHub Accra.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s